ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος γεμίζουν το καλάθι των κρατικών εσόδων και εκκενώνουν τα πορτοφόλια των νοικοκυριών Ημερομηνία:
28/5/2025, 07:16 - Εμφανίσεις: 35
Στην «πρέσα» παραμένουν τα νοικοκυριά για ένα ακόμα τετράμηνο παρά την «ευημερία» των αριθμών.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση του Ιανουαρίου – Απριλίου (2025), που εξέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι αποκαλυπτικά.
Τα φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ, ΕΦΚ, φόρος εισοδήματος, κλπ) αυξήθηκαν στα 22 δισ.
ευρώ αυξημένα κατά 1.361 εκατ.
ευρώ ή 6,6% έναντι του στόχου.
Τα 22 δισ.
ευρώ έφτασαν τα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου Η υπεραπόδοση, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται κυρίως εξαιτίας: της πιο καλής απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ κ.λπ.) και της πιο καλής απόδοσης των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025 και της είσπραξης μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εκτιμώμενου ύψους 439 εκατ.
ευρώ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι μπήκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής : Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,8 δισ.
ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 276 εκατ.
ευρώ.
Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2.1 δισ.
ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 61 εκατ.
ευρώ.
Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.3 δισ.
ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 193 εκατ.
ευρώ.
Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 7.6 δισ.
ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 655 εκατ.
ευρώ εκ των οποίων: ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 590 εκατ.
ευρώ, οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 192 εκατ.
ευρώ, ενώ ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μειωμένος κατά 126 εκατ.
ευρώ έναντι του στόχου λόγω εμπροσθοβαρούς πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους.